Sonunda 16 Mayıs geldi ve de geçti. Kızımız İdil 1 yaşını doldurdu. 16 Mayıs günü tüm akraba ve yakın dostlarımızla bugünün heyecanını ve mutluluğunu paylaştık.
Doğumgününün öncesinde eşim ve İdil’le birlikte Eminönü’ne giderek süslemeler, mum, maytap, balonlar, şapkalar vs aldık. Pastanın şeker hamurunu kendim yapmak istedim. Şeker hamuru için gerekli olan malzemeleri almak içinde yine pasta malzemelerine gittim.
Bildiğiniz üzere daha önceden eşimle çok beğendiğimiz bir pasta üzerine ön çalışma yapmıştım. Bu denediğim arılı ve çiçekli pasta süslemelerini kullanacaktım ancak bu sefer pastayı bir şeklinde yapmaya karar verdik. Malum bir yaş pastaları genellikle bu şekilde oluyor.
Pastanın en zor kısmı şeker hamurunu yoğurmak oldu. Yoğurmak için özel olarak geliştirilen bir mikseriniz yoksa oldukça zor. Ancak yine de sizlerde denemek isterseniz diye tarifi aşağıya ekliyorum:
Şeker hamuru
750-1500 gr özel inceltilmiş, nişastasız pudra şekeri*
1 yemek kaşığı toz jelatin (aktarlardan en incesini alın)
60 ml su
1/2 cup glikoz (120 ml)
1 çay kaşığı tylose*
(Tüm ölçüler silme)
Suyu geniş bir cezveye alıp, toz jelatini serperek üzerine dökelim ve 5 dakika kadar bekletelim. Aromalandırma işlemini de bu aşamada yapabilirsiniz.
Çilek, portakal, vanilya vb aromalarla hamurunuzu lezzetlendirebilirsiniz. Ben pastamı çilekli yapacağım için çok az çilek aroması ekledim.
Bu arada pudra şekerinin bir miktarını (2-3 cup) ve tylose’u karıştırarak yoğurma kabına alalım. Pudra şekerini 750 gr ölçerek önceden hazır edelim, daha sonra gerektiği kadar ekleyeceğiz.
Toz jelatin ve suyu çok kısık ateş üzerine alıp karıştırarak jelatini eritelim. Pişirmeyeceğiz, sadece eriteceğiz. Jelatin suyun içerisinde eriyince üzerine glikozu (diğer adıyla mısır şurubu) ekleyip yine ateşin üzerinde karıştırarak eritelim. Tüm malzeme eriyip sıvı hale gelince ateşten alıp pudra şekerinin üzerine dökelim. Mikser ile yoğuracak isek bu aşamada düşük devirde yoğurmaya başlayalım. Elimiz ile yoğuracaksak büyük bir tahta kaşık ile karıştırmaya başlayalım.
Yoğurdukça şeker karışımımızın içerisinde eriyecektir. Yavaş yavaş pudra şekerimizi eklemeye devam edelim. Hamur ulaşmaya başlayana kadar azar azar pudra şekerimizi eklemeye devam edelim. En son tylose ekleyelim. Eğer renklendirmek istiyorsak, en uygunu jel gıda boyaları olacaktır.
Hamurumuz toparlanınca streç film ile sarıp biraz bekletelim. Şeker hamurumuzu 1 gün dinlendirirsek daha iyi sonuçlar alırız. Hazır şeker hamurlarının 1 sene ömrü vardır. Kendi hazırladıklarımız ise 3 gün, maksimum 1 hafta kullanılabilir.
Pastanın hamuru içinse aşağıda bulacağınız vanilyalı sünger kek tarifini kullandım.
Sünger kek
9 adet yumurta
340 gr toz şeker
1/2 çay bardağı meyve suyu veya su
1 tatlı kaşığı sıvı vanilya
210 gr un
100 gr nişasta (mısır/buğday)
(Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı)
* Ben bu malzemelerin tam yarısını kullarak bir hamur daha yaptım. Çünkü bu miktar bir şeklinde pasta yapmak için yeterli gelmiyor. Tam ölçüden yaptığımı büyük dikdörtgen bir kalıpta, yarım ölçüden yaptığımı ise küçük dikdörtgen bir kalıpta pişirdim. Sonra bir şeklinde kestim.
Fırınımızı önceden 175 derecede ısıtalım.
Yumurtanın sarıları ve beyazları ayrılır. Şeker ikiye bölünür. Yarısı ile yumurtanın akları yarısı ile yumurtanın sarısı iyice çırpılır. Yumurtanın akları beyaz beze kıvamında olana kadar yani kaptan akmayacak ve bıçakla kesilir kıvama gelene kadar 8-10 dakika çırpılmalıdır. Yumurtanın sarısı ise rengi açılarak mayonez kıvamına gelmelidir.
Un ve nişasta ayrı bir kapta 3 kere elenir.
Yumurta sarılarına ve şekerine mayonez kıvamına ulaşınca meyve suyunu ve vanilya katılır, bir spatula ile alttan üste doğru karıştırılır. Daha sonra akları da ilave edilip karışım, yine alttan üste, katlar gibi yapılarak spatula ile karıştırılır. Kabarıklığını söndürmemeye özen gösterilmelidir. (Özellikle yumurta aklı karışımın kabarıklığı kekin kabarması açısından çok önemli)
Bu karışıma azar azar elediğimiz kuru karışımdan ilave edilir ve tekrar alttan üste doğru spatula ile karıştırılır. Kuru karışımın sıvı karışıma iyice yedirilmesi gerekmektedir.
Kek kalıbının altına yağlı kağıt yerleştirilir, hazırlanan karışım kalıba dökülür. Eğer yağlama işlemi yapacaksanız, kalıbınızın yanlarını yağlamayın. Karışımı tepsiye aktarınca bıçakla içinde S’ler gezdirin böylece aralarda kalan hava kabarcıklarını önlemiş olacaksınız. Önceden ısıtılan fırında, orta gözde yaklaşık yarım saat pişirilir. İlk 15 dakika fırın kapağı açılmamalıdır. Sonra fırınımızı açabilir, kürdan veya bıçak yardımıyla kekin orta kısmına batırarak, pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Ya da elinizle keke bastırdığınızda eski haline hemen dönüyorsa pişmiştir.
Kek piştikten sonra tel ızgara üzerine ters çevirerek aktarıp 10-15 dakika soğumasını bekleyelim. Soğuduğunda tırtıklı bıçakla yada ince bir telden ibaret pasta kesme aleti ile pastamızı 3 kata bölelim. Eğer bıçakla bu işi yapacaksa eşit yüksekliklere kürdan saplayarak düzgün kesme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu üç kattan en düzgünü en üste, en girintili çıkıntılı olan da ortaya gelsin. Ben tabi ki büyük olan parçayı da bir şekline gelecek şekilde kestim.
Keki ıslatma aşamasında kekin krema ile temas edeceği yerleri ıslatmamız gerekir ki böylece kek şerbeti emerek kremayı rahat bıraksın.
Şerbet
200 gr tozşeker (daha azda olabilir)
200 ml su
1 damla sıvı vanilya
Şeker ve su geniş bir cezveye konulup önce harlı ateşte kaynayana kadar pişirilir. Kaynadıktan sonra ısı düşürülür 5-6 dakika daha kaynatılıp ateşten alınır ve soğumaya bırakılır.
İç krema için Burçin’den aldığım ara krema tarifini kullandım.
Ara krema
3 su bardağı süt
1/4 su bardağı un
1/2 su bardağı nişasta
1/2 su bardağı toz şeker
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
500 gr doğranmış çilek
Öncelikle yumurta sarısı ve şekeri çırpıyoruz. Un ve nişastayı ilave ediyoruz. Sütümüzü yavaş yavaş ekleyip pürüzsüz bir kıvam alan karışımı ocağa yerleştirip kaynayana dek karıştırıyoruz.Ocağın altını kapadıktan sonra içine vanilyayı ilave ederek hızlıca çırpıyoruz. Ben bu işlemi çırpma teli ile yapıyorum çünkü pütürlü olmayan düzgün bir karışım oluyor. Aynı işlem mikser ile de uygulanabilir. Kremamızı arada sırada karıştırıp üzerinin kabuk bağlamasını önleyerek oda sıcaklığında soğutuyoruz.
Üstünün kreması içinde beyaz çikolatalı ganaj kullandım.
Beyaz çikolatalı ganaj
Yaklaşık 2 cup (ya da orta boy bardak kadar) ganaj elde edebilirsiniz. Daha fazlası için oranlı şekilde arttırabilirsiniz.
85 g kaliteli beyaz çikolata
200 ml süt kreması
Çırpmak için kullacağınız kaseyi 15 dakika buzdolabında soğutun. Beyaz çikolatayı, kremanın 1/4’ü ile benmari usulüyle ya da mikrodalgada eritmeye başlayın. Çikolata tamamen erimeden ateşten alın ve devamlı karıştırarak karışımın pürüzsüz hale gelmesini sağlayın. Oda ısısına gelinceye kadar bekletin. Soğuttuğunuz kasede, kalan 3/4 bardak kremayı, yüzeyde mikserin tellerinin izleri göze çarpmaya başlayıncaya kadar çırpın. Beyaz çikolatayı ekleyin ve sert tepecikler oluşuncaya kadar çırpın.
Pastanın şeker hamurunu üç gün önceden hazırladım. Ertesi akşam pastayı pişirdim soğuyana kadar tel ızgara üzerine beklettim, soğuyunca da streç filme sararak buzlukta dinlendirdim. Ertesi gün kremalarımı pişirince pastamı dolaptan çıkardım ve sırası ile şu işlemleri yaptım. İlk katı koyarak üzerine şerbet, ara kreması ve çileklerini yerleştirdim, daha sonra ikinci katı üzerine kapatarak aynı işlemi yaptım ve üçüncü katı da üzerine kapatarak, en üste beyaz ganajı sıvadım. Bu hali ile buzdolabina kaldırarak, ertesi sabaha kadar beklettim. Doğumgünü sabahı üstüne kaplayacaım şeker hamurunu açtım. Bunu pastanın üzerine sermeden önce pastanın donmuş olan ganajını bıçakla biraz düzeltim, çünkü sert noktalar kalmış olabiliyor. Pastanın üstünü kapattıktan sonra da süslemelerini yerleştirdim.
Pasta dışında limonlu papatya kurabiye ve de renkli yıldız kurabiyeler yaptım.
Papatya kurabiyeler için papatya şeklinde kalıplarla kurabiyelerimi keserek pişirdim ve soğuyunca aynı kalıpla kesitiğim beyaz şeker hamurunu bal ile üzerine yapıştırdım. En üste sarı şeker hamuru yaparak, bir top kondurdum. Kurabiyelerin tarifleri aşağıda:
Limonlu papatya kurabiye
200 gr tereyağı
200 gr pudra şekeri
1 büyük boy yumurta
400 gr un
1 limonun kabuğunun rendesi
(Kaşıklar silme şeklinde verilmiştir. Tüm malzemeler oda ısısında olmalıdır)
Şeker ve yağı çırpalım. Daha sonra yumurtaları da ekleyerek çırpmaya devam edelim ve tüm malzemeleri ekleyerek yoğuralım. Oda ısısına göre hamur yumuşak kalabilir. Bu durumda elenmiş un ilavesi azar azar yapmamız gerekir. Hamuru 15 dakika buzdolabında bekletelim.
Sopalı kurabiye yapmak isterseniz hamurunuzun 3-4 cm yüksekliğinde açmanız gerekir. Sopasız kurabiye isterseniz hamurunuzu 2cm yüksekliğinde açmanız gerekmektedir.
Daha sonra tepsiye yağlı kağıt serilerek üzerinde kurabiyeler dizilir. Kurabiyeler için orta ısı 175 derecedir ve aksi belirtilmedikçe bu ısı uygun olacaktır ve fırının önceden ısıtılmış olması gerekir.
Kurabiyelerimizi fırından çıkarınca biraz soğutup, tel ızgara üzerine alalım.
Çikolatalı yıldız kurabiye
250 gr margarin (oda sıcaklığında, küp küp doğranmış)
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket patates nişastası
1 adet orta boy yumurta
1 portakal kabuğu rendesi
1 paket portakal aroması (ya da vanilya)
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
2 yemek kaşığı kakao
Aldığı kadar un (ele yapışmayan meşhur kulak memesi kıvamını tutturana kadar)
Bir kapta margarin, yumurta, portakal kabuğu rendesi, aroma ve kabartma tozu karıştırılır. Daha sonra pudra şekeri, nişasta, kakao ve un elenerek eklenir (yapışmayan pürüzsüz yumuşak bir hamur olmalı). Bir süre buzdolabında dinlendirdikten sonra merdane ile açılarak kalpli kalıplar (veya dilediğiniz başka kalıplar) ile kesilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında 10-15 dakika kadar pişirilir.
Bir de yeni aldığım tart kalıbımla ilk defa tart yaptım. Onunda tarifini sizlere yazıyorum
Vişneli tart
4.5 su bardağı un
250 gr oda ısısında margarin
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı pudra şekeri
2 yumurta
1 paket kremşanti
Dondurulmuş vişne
Tart jölesi
Unumuzu eliyoruz. Margarinimizi küçük parçalara bölüp koyuyoruz. Diğer malzemelerimizi de ilave edip yoğuruyoruz. 28 cm tart kalıbımızı yağlayıp, hamurumuzu kalıba yayıyoruz. Ortasına bıçakla çizikler atıyoruz ve önceden ısıttığımız 175 C fırınımızda 15-20 dakika kadar pişiriyoruz. Pişince tartımızı soğumaya bırakıp krem şantimizi üzerindeki tarife göre hazırlıyoruz. Tartımızın ortasına krem şantimizi döküyoruz ve üzerine vişmelerimizi yerleştiriyoruz. Üzerine tart jölesini döküp, dolapta 1-2 saat dinlendirip servis edebilirsiniz. Bu arada tartın resmini çekmeyi o koşturmaca da atlamışız, bu sebeple ekleyemedim.
One Comment Add yours